HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 1

In de serie over pasvorm en pasvormproblemen laat ik deze en komende week voorbeelden zien van pasvormproblemen bij blouses en jasjes. Ik bespreek de mogelijke pasvormproblemen bij mouwen en de ‘body’ apart, ik wil jullie niet te veel vervelen 😉.

Deze week de mouwen. Ik leg uit hoe je de lijnen en plooien kunt ‘lezen’ zodat je weet waardoor deze worden veroorzaakt en ook hoe deze te verhelpen zijn.

Ik beschrijf hier slechts de meest voorkomende problemen. Het artikel is zeker niet compleet, daarvoor zijn er teveel mogelijke issues en oplossingen. Een echt perfecte pasvorm blijft een kwestie van maatwerk.

Pasvormproblemen bij mouwen in colberts en blouses

[carousel_slide id=’1737′]

 

Het verschil tussen plooien en lijnen

Plooien zijn een gevolg van te veel stof. Er ontstaat een uitstulping die je vast kunt pakken. Lijnen zijn juist het gevolg van te weinig stof. De stof gaat trekken.

Aanpassingen

Bij confectiekleding zijn de mogelijkheden om een kledingstuk aan te (laten) passen vaak beperkt. Meestal zijn de naden met een lockmachine afgewerkt en dat betekent dat er geen ruimte is om de mouw wijder te maken (“uitleggen” in vaktermen). Vergeet ook niet te controleren hoeveel uitlegruimte je hebt in de eventuele voering.

Dwarsplooien in de mouwkop

pasvorm blouse colbert dwarsplooien in mouwkop

De mouwkop is het bovenste gedeelte van de mouw; daar waar de mouw in het voor- en achterpand gezet is. Een zogenaamde inzakkende mouwkop zie je als de mouwkop te hoog is. Er te veel stof die naar beneden zakt en de plooien veroorzaakt.

oplossing

Dit kan aangepast worden door aan de bovenkant van de mouwkop wat stof weg te halen.

Verticale plooien in de mouwkop

pasvorm blouse colbert verticale plooien in mouwkop

Zie je juist verticale plooien in de mouwkop, dan is de mouwkop te laag. Er is te weinig stof en de mouw trekt omhoog.

oplossing

Als de mouwkop slechts een klein beetje (minder dan 1 cm) te laag is én de naadtoeslag (het reepje stof aan de binnenkant van de naad) is breed genoeg dan kan dit aangepast worden. Let op dat je ook ruimte genoeg in de voering hebt om dit aan te passen. Heb je meer stof nodig of zijn de naden met een lockmachine afgewerkt dan is het niet mogelijk om dit aan te passen.

Schuine plooien voor of achter in de mouwkop

pasvorm blouse colbert schuine plooien in mouwkop

Zie je schuine plooien vanaf de voor- of achterkant naar de schouder lopen dan is de mouw gedraaid ingezet.

oplossing
Dit is aan te passen door de mouw er opnieuw in te zetten. Zitten de plooien aan de achterkant, dan moet de mouw wat naar voren gedraaid worden. Zitten de plooien aan de voorkant, dan moet de mouw iets naar achteren gedraaid worden. Dit is echter een duidelijk teken van slechte kwaliteit, dus beter is het om het colbert of de blouse te laten hangen.

Plooien vanuit de oksel omhoog

pasvorm blouse colbert plooien in oksel

Als de mouw trekt in de oksel dan is het armsgat niet diep genoeg en vaak is de mouw ook te strak.

oplossing
Als alleen het armsgat niet diep genoeg is, dan is dit eventueel aan te passen. Is de mouw ook te strak dan kan dit alleen aangepast worden als de naadtoeslag breed genoeg is. Vaak zul je met dit probleem ook moeite hebben om je arm op te tillen (te weinig hefruimte). Bedenk dat dit erger wordt als je het armsgat gaat verdiepen. Beter is het om een andere blouse of colbert te proberen.

Treklijnen op de arm

pasvormblouse colbert treklijnen op armpasvorm blouse colbert trekkende mouwkop

De mouw zit te strak. De mouw kan op verschillende plekken te strak zitten, net onder je schouder, midden op je bovenarm (biceps), rondom de elleboog of op de onderarm.

oplossing
Als er ruimte is kan de mouw uitgelegd worden. Als je meer dan 1 cm extra ruimte nodig hebt, dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om de mouw uit te leggen. Als de blouse of colbert in z’n geheel wat krap zit, probeer dan een grotere maat.

De mouw ziet er ‘zakkerig’ uit

pasvorm blouse colbert zakkerige mouw

Als de mouw niet mooi aansluit en er in z’n geheel een beetje zakkerig uitziet, dan is de mouw te wijd. Vaak is de mouw dan ook te lang.

oplossing
Neem de mouw in.

 

Dit waren slechts een aantal voorbeelden, ik kan nog wel even doorgaan. Bij deze voorbeelden is het soms al lastig of onmogelijk om het probleem achteraf op te lossen. En dan heb ik nog niet gehad over combinaties van pasvormproblemen.

De échte oplossing

Nu wil ik niet de verstellers van hun werk beroven, maar ik ben van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom: maatkleding! Bij maatkleding wordt van tevoren al rekening gehouden met bepaalde figuurkenmerken en het patroon wordt hierop aangepast. Heb je vaak last van (één van) bovengenoemde issues, overweeg dan eens een op maat gemaakte kledingstuk.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat goedgeklede mensen succesvoller zijn. De juiste kleding helpt je bij het uitdragen van je boodschap. Hierdoor kun je een hoger uurtarief vragen, of die ene belangrijke klant overtuigen van jouw kwaliteiten of krijg je die gevraagde salarisverhoging ook. Om je nog verder te overtuigen wijs ik je graag op mijn blogartikel waarom iedereen maatkleding zou moeten dragen: 5 redenen waarom ik maatkleding draag

Lees ook:


HOW TO WOW: TIPS VOOR EEN EXCELLENTE PASVORM

pasvormproblemen rokken
HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE ROK


HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 2

2 gedachtes op “HOW TO WOW: DE PERFECT PASSENDE BLOUSE EN COLBERT – deel 1”

 1. hallo, ik heb een vraag. Ik ben klein en stevig. Ik heb een patroon van een jurk met figuur plooi,
  Ik heb het armsgat al een centimeter ingevouwen maar nog wijkt het armsgat net boven de borsten. Wat kan ik doen??

  1. hallo Jeanette,

   Bedankt voor je bericht.
   Dit is een veel voorkomend probleem bij een kleinenstevig postuur. Zo te horen mag het patroon nog wel wat meer ingenomen worden bij het armsgat. Ik heb je een mail gestuurd met meer info.

   hartelijke groet,
   Danielle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *